Web Analytics Made Easy - Statcounter

احمد محیط طباطبایی، ‌پژوهشگر تاریخ و رییس کمیته ملی موزه‌ها در ایران (ایکوم) به تازگی از اجرای دوباره طرح هم‌سطح سازی قبور در بخش تاریخی قبرستان امام‌زاده عبدالله ری و همچنین تخریب بخش‌هایی از آن خبر داده که به گفته سیدعلی شهیدی ـ جست‌وجوگر نام‌ها و اماکن ناشناخته و فراموش‌شده در گورستان‌ها ـ برخی از سنگ قبرهای تاریخی در جریان این ساماندهی و هم‌سطح سازی شکسته و تخریب شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اتفاقی است که از سال ۱۳۹۶ در هر نوبت ساماندهی این قبرستان تکرار شده و بر اثر آن بسیاری از سنگ قبرها و بخش‌های تاریخی این گورستان از بین رفته است. این درحالی است که پیش‌تر متولیان این امامزاده و همچنین مسؤولان شهرری قول داده بودند سنگ قبرها را حفظ کنند.

محیط طباطبایی پس از بازدیدی که در روز تعطیل تقویم، یعنی دهم اسفندماه از این گورستان تاریخی داشته درباره آخرین وضعیت آن، توضیح داد: متاسفانه شاهد سامان‌دهی جدیدی در یکی دیگر از بخش‌های قدیمی این گورستان هستیم، از دُرِ دکتر شهیدی و بخشی که به حیاط "تیوفوسی‌ها" معروف است و به دهه ۲۰ (۱۳۲۰ خورشیدی) مربوط می‌شود. قبرهای متفاوتی از افراد و قشرهای مختلف اجتماعی در جوار امامزاده عبدالله قرار گرفته است. در این‌جا شخصیت‌های سیاسی همچون یدالله سحابی و ادیبان و شاعران و نویسندگانی چون وحید دستگردی و یا خانم توران میرهادی مدفون هستند.

سنگ قبرهای قدیمی که بر اثر عوامل طبیعی فرسوده و شکننده شده‌اند که در جریان کف‌سازی و سنگ‌فرش از جای خود برداشته شده و این‌گونه تخریب شده‌اند

او با یادآوری این‌که فضای سنتی گورستان ایرانی معرف فرهنگ ما است، ادامه داد: متاسفانه از چندسال پیش سامان‌دهی این گورستان شروع شده که البته قبرهای آن حفظ شده بود. حالا سامان‌دهی جدیدی را در بخش معروف به دکتر شهیدی و یا شماره ۵ شاهد هستیم که سنگ قبرها را برداشته‌اند و رفتار تاریخی را به هم زده‌اند. در همین محدوده (که درحال هم‌سطح‌سازی است) راهرویی بوده که مقابل آن قبرهای سال ۱۳۴۵ قرار داشته است، دیواری بوده که برداشته شده، قبرها برداشته شده و مجموعه‌ای که متعلق به اپیدمی "تیفوس و تیفوئید" (حصبه) از دوره جنگ جهانی دوم بود و آرامگاه‌هایی از متوفیان آن دوره تاریخی بود که تخریب شده و همه با سنگ سیاه یک‌دست شده است.

سنگ قبرهای تاریخی که در جابه‌جایی شکسته شده است/عکس از سیدعلی شهیدی

این پژوهشگر تاریخی گفت: بارها گفته شده یکسان‌سازی قبرستان مثل هر یکسان‌سازی دیگری مغایر با تنوع فرهنگ و هویت ایرانِ شیعی است و باید هر کسی بتواند به هر شکل، مُعرف و بیانگر خاندان خود باشد.

محیط طباطبایی اظهار کرد: گورستان یک فضای تاریخی و فرهنگی است که حالا به این وضعیت درآمده است و باید نقد وارد کرد به اوقاف (متولی امامزاده عبدالله) که حافظ وقف و زندگی گذشتگان است و مردمی که قبورشان را رها کرده بودند، به این امید که همیشه باقی بماند. مسؤولان باید نسبت به این امر در میراث فرهنگی توجه نشان دهند و سعی کنند این هویت تاریخی و میراث فرهنگی را حفظ کنند.

مرحله جدیدی از کف‌سازی و سنگ‌فرش کردن قبرستان تاریخی امامزاده عبدالله ری

امامزاده عبدالله در شهرری که مدفن مشاهیر علمی، ادبی، سیاسی و اجتماعی از دوره قاجار و پهلوی است و حتی گمان می‌رود بقعه داخل آن به دوره صفوی تعلق داشته باشد، اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۷۸ در فهرست آثار ملی ثبت شد. با این وجود، در سال ۱۳۹۶ طرحی منسوب به «ساماندهی و هم‌سطح‌سازی قبرستان» بدون استعلام از میراث فرهنگی تهران آغاز شد که در جریان آن بخش‌های تاریخی و برخی سنگ قبرهای صدساله تخریب و حتی حذف شدند و با بازسازی شمایل دیگری پیدا کردند که واکنش‌های معترضانه بسیاری از پژوهشگران، مورخان و فعالان میراث فرهنگی را برانگیخت. اوقاف آن زمان در پاسخ به آن واکنش‌ها گفته که «به هیچ قبر و مقبره‌ای در امامزاده عبدالله جسارت نشده و این تعمیرات و مرمت‌ها برای راحتی حال مردم و عبور و مرور آن‌ها صورت گرفته است.»

در سال ۱۳۹۷ گمان می‌رفت طرح ساماندهی و هم‌سطح کردن قبرهای امامزاده عبدالله متوقف شده باشد، اما تصاویری منتشر شد که نشان می‌داد این طرح با برنامه‌ریزی بلندمدت در امامزاده عبدالله درحال اجرا است. حالا سه سال پس از آن ماجراها و اعتراض‌هایی که به سرانجام نرسید، تصاویری در اختیار ایسنا قرار گرفته که تکرار اشتباهات گذشته را در این گورستان تاریخی نشان می‌دهد، درحالی که به نظر نمی‌رسد در این سامان‌دهی و هم‌سطح‌سازی، از نظر متولی و کارشناس و ناظر میراث فرهنگی چندان بهره گرفته شده باشد، هرچند مسؤولان میراث فرهنگی با وجود هشدارهای چند روز گذشته هنوز عکس‌العملی به این تخریب و نابسامانی نشان نداده‌اند.

بیشتر بخوانید:

کشف ده‌ها اسکلت سر بُریده در یک سکونتگاه قدیمی/ عکس مسئولان بهشت زهرا: فعلا پذیرش ۱۷۰ تا ۲۰۰ فوتی در تهران/ پرسنل بهشت زهرا خسته‌اند

۴۷۲۳۱

کد خبر 1609507

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: گورستان بهشت زهرا میراث فرهنگی باستان شناسی امامزاده عبدالله میراث فرهنگی هم سطح سازی سنگ قبرهای سنگ قبرها سامان دهی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۱۸۲۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خسارت عجیب به روستای امامزاده ابراهیم + فیلم

استاندار گیلان گفت: حدود یک چهارم روستا آسیب دیده و باید همه توان استان را به کار بگیریم تا مشکل روستاییان رفع شود، باید مرهم این مردم خسارت دیده باشیم و با اظهارنظرهای غیرکارشناسی نمک بر زخم‌ها نپاشیم؛ وظیفه ماست که کارهای اساسی را برای جلوگیری از تکرار این حادثه انجام دهیم.

 

حجم ویدیو: 8.22M | مدت زمان ویدیو: 00:00:47 دانلود ویدیو

دیگر خبرها

  • برگزاری دومین کنگره بزرگداشت ماموستا«ملا عبدالله باشماق»در دهگلان
  • عکس/ تخریب بافت تاریخی روستای شیلاندر
  • مرمت مسجد تاریخی«چهلستون و یری» با جدیت ادامه یابد
  • همکاری شهرداری با احیاگران خانه‌های تاریخی محله امامزاده یحیی
  • (تصاویر) بی‌خانمان‌های امامزاده ابراهیم چادرنشین شدند
  • خسارت عجیب به روستای امامزاده ابراهیم + فیلم
  • سوتی عبدالله ویسی روی آنتن زنده؛ تخلف پاداش 3.5 میلیاردی در فولاد؟
  • قول شرف عبدالله ویسی به هواداران فولاد؛ در لیگ می‌مانیم!
  • عبدالله ویسی: اگر آدم می‌کشتم باید ۸۰۰ میلیون دیه می‌دادم اما ۲ میلیارد جریمه شدم! / فیلم
  • کمیته انضباطی جریمه ۲ میلیاردی عبدالله ویسی را گردن نمی‌گیرد!+ عکس